Coworking je spôsob života

Klasické malé kancelárie sú na ústupe. Novou formou práce a podnikania v office je coworking. Je to moderný a trendový pracovný štýl. Freelancer zdieľa pracovné inšpiratívne priestory s ďalšími nezávislými pracovníkmi. Väčšinou ide o začínajúcich podnikateľov, ktorí si strážia náklady najmä na začiatku svojho biznisu.

Nemusia si prenajímať kanceláriu a platiť za ňu 2- či 3-mesačnú zábezpeku. Ani mať kopu starostí s kúpou nového nábytku, kávovaru, tlačiarne a so zabezpečením internetu. Nie sú viazaní veľkým rizikom, nemajú na krku zavesený balvan.  

Benefity priestoru

Coworking poskytuje užívateľom komfort na prácu a dosť veľkú mieru slobody. Tento spôsob pracoviska volajú aj flexibilný space. Ľudia si platia miesto, s ktorým získavajú komplexný servis. Môžu sa plne zamerať na svoju prácu, napĺňať svoju misiu.

Základom je pracovný stôl, vysokorýchlostný internet, tlačiareň a zasadačky na rokovanie. Priestory majú skvelý dizajn, aby sa tam cítili ľudia dobre a dobrú akustiku, aby sa nevyrušovali. Nielenže dokážu pracovať v dynamickom prostredí, ale aj z neho profitujú

Billy Rue
Agentúra Evelo

V coworkingu budujete biznis

"V coworkingu budujte biznis, pritom sa opierate o rozhľadených ľudí, ktorí sú ochotní s vami spolupracovať. Nasávate dobrú energiu druhých,“ povedal na tohtoročnej konferencii TechoCon, ktorá sa zaoberá pracovným priestorom.

Ako naznačil, pridanou hodnotou coworkingu je vytváranie komunity. Nevyhnutnou súčasťou sú preto zóny na socializáciu, miesto na neformálne sedenie pri káve.

Freelanceri sa stretávajú s inými v dobrej atmosfére, vymieňajú si skúsenosti a navzájom spolupracujú. Hranice sú nastavené kultúrou. Ak by pracovali z domu, prišli by práve o živé kontakty s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi.

Komunity majú význam

Majitelia coworkingov sa usilujú o obsadenie miest societou, ktorá má k sebe blízko. Takto niekde sedia spolu internetoví podnikatelia s webovými dizajnérmi a blogermi. Iné pracoviská vytvorili komunity s umelcami, programátormi, konzultantmi či maklérmi.

Výhody takýchto priestorov si užívajú už aj tímy malých firiem, cca s 5 zamestnancami. Bankárom či účtovníkom tento štýl práce nevyhovuje. 

Posilňujú kvalitu služieb

Majitelia coworkingov dávajú klientom slobodu aj pri opustení miesta. Nie sú viazaní zbytočne dlhými výpovednými lehotami. Niekde môžu odísť aj zo dňa na deň.

Ale chcú ich udržať, a preto sa uchádzajú o ich dôveru atraktívnymi službami. Pribúda tak cvičenie jogy, pin-pong, zdravé obedy, ovocné šťavy alebo sprcha pre tých, čo chodia do officu na bicykli. Miestnosti sú vybavené LCD obrazovkami, nechýbajú multizóny na nerušené telefonovanie. K štandardu patrí kafetéria s výbornou kávou či snackbar. 

Ian Bogle
architekt

Nestavajú budovy špeciálne na coworking

"Doteraz nikto nenavrhol budovu, ktorá by bola špeciálne coworkingová. Od návrhu po realizáciu budovy prejde 6 rokov a za taký čas by už nemusela vyhovovať. Podmienky totiž nie sú jasné, neustále sa vyvíjajú. Zhodnime sa na tom, že coworking je spôsob života, ktorý potrebuje flexibilnú budovu. Flexibilné budovy poskytujú pre coworking miesto, ktoré by malo mať akustickú a svetelnú kvalitu. Na tieto kvality treba myslieť ešte pred otvorením pracoviska, neriešiť ich za chodu."

Pozrime sa do budúcnosti

Polovica populácie má do roku 2020 pracovať nezávisle. Je to odvážny predpoklad. 

"Počíta sa s tým, že polovica trhu budú freelanceri. Je to vidieť už v súčasnosti. Študenti sa už po skončení školy nehrnú do korporátov ako v minulosti a korporáty sa usilujú čo najviac činností outsorsovať,“ vyzdvihol Ľubomír Šilhavý z Worklounge.

Ako ďalej dodal, až 30% kancelárskych priestorov bude coworking a flexibilný space. Generácia millennials bude tvoriť 75 percent pracovnej populácie, čo si bude vyžadovať moderný office.

Coworking vznikol v USA a do Európy sa dostal v roku 2000. Vyhľadáva ho mladá generácia, ktorá chce mať viac slobody, ale nie je ohraničený vekom. Vo svete vzniklo 15000 takýchto centier, ktoré víťazia pre silu komunity. Ponúkajú rozmanité možnosti členstva. Počíta sa s tým, že ich bude ešte viac, majú zelenú.

Známe coworkingové siete

WeWork

  • 260000 členov, 245 centier v 22 krajinách
  • považuje sa za domov úspešných podnikateľov, kde sa tvoria obchody
  • s Rent24 súperí o prvenstvo na trhu
  • otvára svoje kancelárske priestory v centrách miest

Rent24

  • 260000 členov, 220 centier v 22 krajinách
  • ponúka veľa priestoru na prácu v príjemných podmienkach
  • s WeWork súperí o prvenstvo na trhu

Regus

  • 3000 biznisových centier v 120 krajinách a 1000 miest
  • považuje sa za miesto, kde sa môže pripojiť ktokoľvek a kdekoľvek na svete

Mindspace

  • nájdeme ho: Berlín, Hamburg, Mníchov, Varšava, Tel Aviv
  • priestor bol navrhnutý pre tímovú prácu, oslovuje podnikateľov a začínajúce podniky
  • prezentuje sa ako komunita, v ktorej jednotlivec rastie

Soho house

  • exkluzívny privátny členský klub a hotel pre ľudí v kreatívnom priemysle od návrhárov z Londýna až po tvorcov filmu z Los Angeles
  • sídli v historických budovách Berlína, New Yorku, Miami, Chicago, Istanbulu, Toronta, Amsterdamu
  • poskytuje 4 druhy členstva, ktoré zahŕňa vstup do klubov, pracovného priestoru, fitnesu, wellnessu, reštaurácií a hotelov
  • v priestoroch Soho je zakázané fotografovať 

Zdroj foto: adobestock (8), unsplash

Čo pre vás môžeme urobiť?

Dajte nám vedieť