Posteľ v office je na krátky osviežujúci spánok

Predstavte si posteľ v office. Zdá sa vám to neuveriteľné? V spoločnosti Ahrend (predtým Techo) ju majú a aj ju zamestnanci využívajú. Ležadlo Loungescape Powernap je určené na to, aby prekonali únavu a nabili sa tvorivou energiou. Krátko si oddýchnu, potom sú uvoľnenejší, produktívnejší a koncentrovanejší.

Relax a odpočinok pre jednotlivca je nastavený na 10 alebo na 20 minút. Oddýchnutí ľudia sa v práci dobre cítia, napĺňajú obsah well-beingu. Takéto prostredie je atraktívne aj pre generáciu mladých, zvlášť mileniálov

Posteľ v office vibruje 

Dizajnovo zapadá do kancelárie. V oblasti hlavy je vyššia stena, ktorá poskytuje súkromie. Matrace poháňa technológia Neurosonic, vysiela vibrácie na relaxáciu svalov. Relaxačný účinok dopĺňa upokojujúca hudba v slúchadlách.

Novinka má v názve slovo powernap, čo je sila zdriemnutia. Nadväzuje na ležadlá powernapy, ktoré používala pri deficite spánku americká armáda vo Vietname.

Popoludňajšie zdriemnutie 

A najvyužívanejší je program powernap, totožný s názvom produktu. Obnovuje bdelosť, výkon a kreativitu. Naopak, znižuje svalové napätie a bolesť.

Výrobca odporúča pred oddychovou procedúrou prijať do tela dostatok tekutín. Kto chce zintenzívniť účinok programu, môže si dať pred procedúrou kávu. Kofeín začne naplno účinkovať o pol hodinu, posilnený aj účinkom zdriemnutia.  

Vedci porovnávali prínos nočného spánku, krátkeho zdriemnutia a kofeínu pri prekonávaní popoludňajšej ospalosti. Krátke zdriemnutie bolo vyhodnotené ako najefektívnejšie,“ povedal Martin Šinaľ, interior project management leader Ahrend Slovakia.

Krátke zdriemnutie v práci patrí aj k pracovnej kultúre Japonska. Hovoria mu inemur, čo v preklade znamená spať, ale zároveň byť prítomný. Japonci vedia, že krátky spánok zefektívni prácu a že rozhodne nemá nič spoločné s lenivosťou.

Autorom ležadla Loungescape Powernap je Basten Leijh, odborník v oblasti produktového dizajnu. Je okrem iného aj autorom telefónnej búdky Call for silence, ktorá dôkladne rieši odhlučnenie a poskytuje v open space ticho na telefonáty

O 10 minút ľudí naštartuje

Peter Kurhajec
Head of Business Development & Key Accounts Ahrend Slovakia

“Ležadlo som si vyskúšal niekoľkokrát. Nielenže som si oddýchol od mobilu a počítača, ale 10 minút bdelého spánku mi naozaj dodalo energiu. Je to životabudič. Dobre sa mi po takomto oddychu pracovalo. Zatiaľ ho aj s kolegami so zvedavosťou testujeme."

Súčasťou využívania takejto novinky je dobre nastavená kultúra. Zamestnanec dostáva  ako benefit oddychový mobiliár a k nemu aj slobodu využívať ho.  Ale zároveň má aj záväzok plniť si pracovné úlohy. Prijímanie a dávanie musí byť aj v pracovnom vzťahu v rovnováhe.

Výhody ležadla Powernap

  • podporuje tvorbu dopamínu a serotonínu, ktorých nedostatok spôsobuje pocity úzkosti a depresie
  • vedie k vyššej produktivite
  • spôsobuje pokles kortizolu a adrenalínu, teda znižuje pravdepodobnosť srdcových chorôb a cukrovky 

Čo pre vás môžeme urobiť?

Dajte nám vedieť