TechoLIVE diskutuje o workspace

Komunikácia patrí k dizajnu. Popri neformálnych diskusiách prináša Techo aj priestor na odbornú debatu. TechoLIVE je diskusná platforma, ktorej leitmotívom je workspace a jeho budúcnosť

V práci sme stále dlhšie, a tak sa kancelárie musia viac prispôsobovať novým potrebám užívateľov. 

Na pracovný trh vstúpila generácia mileniálov, ktorá ho veľmi ovplyvňuje. O niekoľko rokov sa  z nej stane najpočetnejšia skupina ľudí v produktívnom veku. Ich túžba po voľnosti a flexibilite nezostáva iba v osobnom živote, ale prenáša sa aj do pracovného.   

Svet kancelárií sa v posledných rokoch výrazne zmenil. Veľa firiem mení štandardné kancelárie na miesta, kde sa zamestnanci cítia komfortne. Kde môžu spolu spolupracovať, byť aktívni, produktívni a zároveň odpočívať alebo športovať. Dôležitú úlohu tu zohrávajú moderné technológie, ktoré celý proces urýchľujú. 

Technológie môžu byť príležitosťou pre náš všetkých, ale sa musia zmysluplne využívať. Zber a analýza dát sú užitočné v tom prípade, ak s nimi dokážete správne pracovať a využívať ich na nové priešenia. 

Napríklad vo veľkých kanceláriách dnes nie je neobvyklé rezervovať si zasadaciu miestnosť alebo miesto na parkovanie cez aplikáciu v telefóne, trebárs i z pohodlia domova. 

Pripomeňme si, čo povedali spíkri TechoLIVE v tomto roku.

85%
zamestnancov sa cíti byť na pracovisku neangažovaní
69%
je aktívne neangažovaných, sú teda pripravení sabotovať svojich kolegov
89%
zamestnancov viní pracovný priestor za svoju nespokojnosť v práci


Kristína Pomothy, workplace konzultantka sa zamýšľa nad budúcnosťou pracoviska a wellbeingom

"Keď som začala študovať organizačnú psychológiu, zaujímalo ma, prečo ľudia chodia do práce. Práca nás musí napĺňať, pretože v nej prežívame veľa času. 

Zrazu vidím, že mladšia generácia mi nastavuje zrkadlo, do akej miery dokážu byť autentickí v tom, že prečo chodia do práce. Musí vidieť hlbší zmysel svojej práce. 

 Veľa výskumov potvrdzuje, že naozaj sme produktívnejší vtedy, keď vidíme v našej práci hlbší zmysel."


Martina Pikulová zo spoločnosti Mazars rozpráva o projekte zmeny, ktorým firma prechádza

"Prostredie je spúšťačom zmien vo firemnej kultúre. Viem povedať z vlastnej skúsenosti, že rekonštrukcia v našej firme  priniesla kreatívny priestor. Ten zasa priniesol lepšie sociálne vzťahy a vzájomnú interakciu. 

Efektívny office nie je len dizajnérsky projekt, ale je to projekt zmeny. Trvá ešte niekoľko mesiacov po obnove, kým sa doladí pre potreby firmy."  


                    


Martin Šinaľ, IPM líder Techa

"Aby open space fungoval správne, mal by byť pretkaný kolaboračnými akustickými zónami s mäkkým sedením. Tieto zóny by nemali byť veľmi vzdialené od pracovných miest, inak ich ľudia nebudú využívať efektívne. Zväčša sú to menšie celky s univerzálnym využitím. 

Sú to otvorené neformálne zasadačky plné čalúnených sedačiek a kresielok rôznych druhov, taburetov, popisovateľných plôch, ako aj relaxačných ležadiel či stand-up stolov na brainstorming. Malo by sa to tiahnuť celým priestorom. Miesto tu majú aj mobilné búdky či priestory na samostatnú sústredenú prácu. 

Ak zamestnancom dáme viacero možností na zmenu pracoviska, zvýši sa efektivita a zlepšia sa aj vnútrofiremné vzťahy."



 Ivette Lešundáková, HR Director Photoneo

"V práci trávime veľa času, niekedy viac ako doma. Vezmime si, koľko času a peňazí venujeme úpravám domácnosti, aby sme sa v nej cítili čo najlepšie. Citlivý zamestnávateľ upravuje priestory aj na pracovisku, aby vytvárali príjemné pocity. 

Interiér spoločnosti môže napokon vypovedať o spoločnosti a ľuďoch, ktorí tam pracujú. Tvorivé a komfortné priestory očaria aj hosťov. A taký príjemne sa cítiaci hosť veľmi rád zotrvá, či už ako klient, tak budúci zamestnanec." 

Oto Výboh, sales manager spoločnosti Prolicht  

"Vhodným výberom osvetlenia, dokážeme ovplyvniť nielen náladu, ale aj zdravie a pracovný výkon zamestnanca.

Vedecké výskumy aj skúsenosť užívateľov potvrdzujú, že pri používaní zdravého svetla dochádza k zlepšeniu sústredenia, zvýšeniu výkonnosti, rastu produktivity a zníženiu úrazovosti na pracovisku. 

Preto je veľmi dôležité poskytnúť zamestnancom pohodlné pracovné podmienky, medzi ktoré patrí povinné, vysoko kvalitné osvetlenie. Od neho závisí účinnosť práce zamestnancov, ich nálada a bezpečnosť. "

Kai Stania, dizajnér a architekt z Viedne, spolupracuje so spoločnosťou RIM

"Niekedy stačí málo na zlepšenie estetiky výrobku, čo ilustrujem príkladom. Dostal som úlohu zlepšiť dizajn jedálenského stola, z ktorého sa ročne predalo iba 12 kusov

Pustil som sa do výzvy, zmenil som uhol stola, z ktorého sa predalo 60 000 kusov. Prišiel som k záveru, že niekedy je veľmi malý rozdiel medzi úspechom a zlyhaním. 

Duch priekopníka nie je o nových ideách, ale o prekonaní starých spôsobov myslenia."

Vedeli ste, že...

  • iba 2/3 až 3/4 kancelárskych miest zamestnanci skutočne využívajú
  • kreativita bude v roku 2020 najdôležitejšia zručnosť na pracovnom trhu, pričom pred desiatimi rokmi bola na 10. mieste
  • čím viac sa ľudia vidia v organizácii, tým viacej spolu komunikujú a inovujú
Rastislav Pekárik
General manager, Techo

Kancelária alebo open space je ako mestská krajina

Kancelária musí byť zónovaná ako mestská krajina, ktorá im poskytne viacero miest na vykonávanie práce. V mestskej krajine idem do kaviarne na míting, idem si do parku oddýchnuť, idem sa najesť do reštaurácie. V kancelárskej krajine rovnako. Pracujem za stolom, pokračujem v práci v kresle, dám si kávu v kafetérii, zájdem na obed do kuchynky a keď som unavený, oddýchnem si na lavičke v oddychovej zóne. Office mi musí poskytovať akúsi mestskú krajinu, v ktorej môžem fungovať. Aj s dokonalou akustikou a osvetlením.

Čo pre vás môžeme urobiť?

Dajte nám vedieť