Inteligentné lockre šetria miesto

Inteligentné, smart či múdre lockre sú inovatívne úložné priestory. Ahrend (predtým Techo) nimi vybavuje interiéry administratívnych budov, športovísk či obchodných centier. Spĺňajú prísne nariadenia na umiestnenie do verejných priestorov, vrátane certifikátu bezpečnosti.

Obsadené skrinky

Na pracovisku si ľudia obsadzovali skrinky a zaberali ich aj v čase dovoleniek, práceneschopnosti či služobných ciest. Dnes k týmto výpadkom pribudla aj ich neprítomnosť v čase home office. Prieskumy hovoria, že zamestnanci využívajú 70 percent miesta v skrinkách iba raz za kvartál.

Firmy už nechcú hromadiť nevyužité skrinky. Mnohé preto uprednostňujú sofistikované inteligentné lockre, zoradené do jednoliatej steny.

Systém správy zároveň poskytuje údaje aj o využiteľnosti kancelárií a mítingoviek.  

Martin Šinaľ
Interior Project Management leader, Ahrend Slovakia

„Lockre, presnejšie ich zámky, sa dajú naprogramovať podľa požiadaviek firmy. Pomocou online správy si môžete vytvárať skupiny užívateľov alebo skupiny zámkov. V danej firme si odsledujú povedzme obchodníkov, ktorí chodia do kancelárie iba 3 dni v týždni, zvyšok času pracujú doma alebo navštevujú klientov. Tak im naprogramujú otvorenie skrinky na 10-krát. Rovnako prejdú všetky oddelenia a zistia, že firma potrebuje povedzme o 30 alebo 50 percent menej skriniek. Tento systém však monitoruje aj kancelárie a zasadačky.“

Peter Kurhajec
Head of Business Development & Key Accounts, Ahrend Slovakia

„V praxi využitie lockrov vyzerá asi takto: V rezervačnom systéme si zvolím pozíciu lockra, ktorá je limitovaná niekoľko hodín alebo dní, podľa dohody s vedením. Pred uplynutím limitu mi príde esemesková notifikácia s upozornením, že mi uplynie rezervácia. Skrinku musím uvoľniť alebo si ju zarezervujem znova. To všetko môžem urobiť buď na centrálnom displeji alebo z pohodlia domova cez počítač či smartphone. Každé oddelenie môže mať navyše ešte jednu zdieľanú skrinku na odkladanie dokumentov."

Zámky na elektrinu

Skrinky sú napojené na elektrický prúd, majú však aj náhradný zdroj elektriny. Interný korpus osvetľuje LED-ka, môže byť aj farebná. Do vybavenia patrí USB zásuvka na nabíjanie laptopu i mobilu. V niektorých firmách je bežná prax, že techniku si zamestnanci nechávajú nabíjať v noci.

Lockre majú tri LED indikátory statusu. Ak sú obsadené, zvonka svieti červená. Zelená zasa znamená, že sú voľné pre iného užívateľa. Ešte môže blikať červená, čo signalizuje, že skrinka je sprístupnená na čistenie. Obmedzí sa tým riziko kontaminácie.

Inteligentná kancelária

Lockre sa otvárajú pomocou karty, ktorá sa priloží na zámok alebo na terminál, zabudovaný v zostave. Právo na otváranie skriniek sa dá navoliť na karty, ktoré zamestnanci používajú na prístup do pracovných priestorov, vtedy už ide o inteligentný officeElektrické zámky sa dajú ovládať telefónom vo vzdialenej správe, pomocou inštalácie softvéru. Takto ich viete otvoriť aj z domu.

S rezerváciou skriniek sa pracuje tam, kde treba optimálne využiť priestor. Firmy rýchlo zistia, že im stačí menej metrov štvorcových. Zvyšok buď prerobia na chillout zónu alebo ušetria na nájme.

Pre väčšie firmy

Smart systém je výhodný do väčších firiem. Je užívateľsky jednoduchý, nastavuje sa jedným klikom a nezaťažuje manažérov. Dáva report, kedy bola skrinka otvorená a kým. Informuje aj o pokuse násilného otvorenia.

Tento sofistikovaný systém má niekoľko úrovní administrácie. Mnohé firmy umožňujú zamestnancom prijímať súkromné zásielky na adrese firmy. Väčšinou ich prevezme recepčná, uloží do skrinky a napíše adresátovi, kde sú.

Batériové zámky

Existujú aj batériové zámky, ktoré umožňujú ovládanie kartou. Je to lacnejšie riešenie pre firmy s menším počtom ľudí. Manažér alebo admin musí systém programovať priamo na skrinke, čo by bolo pri stovkách ľudí náročné.  

Inteligentné lockre v skratke 

  • Monitorujú využívanie priestoru kancelárií, zasadačiek a optimalizujú ich množstvo
  • Znižujú potrebné množstvo nábytku a kancelárskeho priestoru
  • Smart zámky umožňujú rozvoj funkcií, programovanie a pripojenie k internetu
  • Uplatnili sa v športových šatniach, na letisku či vo veľkých korporátnych spoločnostiach
  • Dynamických pracovných miest, skriniek a mítingoviek bude pribúdať  

Viac o lockroch tu:

Čo pre vás môžeme urobiť?

Dajte nám vedieť